Si no veus correctament aquesta pàgina, fes clic aquí - Versió castellana

Fundació Galatea

Newsletter Especial: Recursos per a la salut
dels residents | Juny 2024

 

L’exercici professional a l’àmbit de la salut sovint comporta l’exposició a diferents situacions generadores d’estrès. Per factors de diversa naturalesa, els professionals en període de residència poden ser especialment vulnerables a aquesta realitat. Els tutors i responsables docents acompanyen i assessoren els residents en tota aquesta etapa, motiu pel qual acostumen a ser receptors immediats del malestar que pateixen i es plantegen quina actitud han de prendre i com han d’actuar.

Ara, amb l'inici de la residència per a molts nous professionals, és un bon moment per recordar que davant d'aquesta problemàtica, des de Fundació Galatea oferim diversos recursos per fer-hi front. Alguns d'aquests estan destinats als mateixos residents de medicina, infermeria, farmàcia i psicologia, d’altres estan pensats per a que els seus tutors sàpiguen com orientar-los de la millor manera, i també n’hi ha d’útils per a tots dos perfils.   

Descobriu tot el suport que teniu a l’abast per ajudar als residents a afrontar aquesta etapa de la manera més saludable!

 
RECURSOS QUE OFERIM
 

A banda dels serveis i materials de suport, cursos autoformatius i seminaris ja programats, oferim les nostres formacions a demanda als propis centres que ho sol·liciten. Si hi esteu interessats, no dubteu a posar-vos en contacte amb nosaltres a fgalatea@fgalatea.org.


Seminaris i Cursos
 
Residents   Residents
     
La salut del resident. Seminari per a tutors i responsables docents

Si sou tutors o responsables docents, no us perdeu aquest seminari ideat per a millorar les vostres competències a l’hora de guiar els residents en la seva formació i en situacions de patiment psicològic, així com de promoure una bona salut mental en els futurs especialistes.

 
La relació tutor-resident: què fem amb les situacions difícils?

Les conductes i actituds del resident a la feina no sempre responen a les expectatives del tutor i de la institució. Com podem abordar aquestes situacions? Fins on arriba el rol del tutor? Poden els tutors ajudar a formar professionals competents i saludables? En aquest curs ho abordarem.

 
 
 
Residents   Residents
     
Seminari per a residents: Eines per a un desenvolupament professional saludable

El període de formació com a metge especialista, és clau per a adquirir no només coneixements tècnics, sinó també models de comportament que seran la base d’una bona praxi. Per això, aquest seminari proposa aprofitar aquesta etapa per a sensibilitzar sobre la importància de la cura de la pròpia salut i orientar sobre com aconseguir-ho.

 
Curs Autocura en Acció

Autoregular les pròpies emocions i desenvolupar una actitud amorosa cap a un mateix pot ajudar a prevenir el burnout i el desgast per empatia. Descobriu com fer-ho al curs d’Autocura en Acció, on treballarem amb eines i recursos per a aconseguir-ho.

 
Cursos Autoformatius
 

A Fundació Galatea comptem amb la plataforma de formació online Aula de Salut i Benestar, des d’on, després de donar-se d’alta, es pot accedir a aquests i altres cursos.

 
Residents   Residents
     
La salut del resident. Eines i reflexions per afrontar l’estrès. Autoformació per a residents

Aquesta formació online dirigida a residents busca aportar-los eines que facilitin la prevenció de l’estrès i siguin útils per desenvolupar una vivència satisfactòria de l’exercici de la professió durant i després de la residència.

 
La salut del metge intern resident. Autoformació per a tutors de MIR

Aquest curs s’adreça als tutors que s’inicien en aquest rol per tal que coneguin els factors relacionats amb l’estrès del resident i les millors eines per a orientar-lo en un desenvolupament professional més saludable.

 
 
 
Residents   Residents
     
Desenvolupem l’empatia en la pràctica professional. Curs Autoformatiu

L’empatia és clau per a una comunicació efectiva. Aquesta formació la promou entre professionals de la salut amb l’objectiu final d’humanitzar l’atenció al pacient i garantir una bona praxi i qualitat assistencial.

 
Promoció de la salut a la feina: la cura de la salut del professional. Curs Autoformatiu

Les professions de l’àmbit de la salut són susceptibles d’elevats nivells d’estrès i desgast emocional. Aquest curs online busca contribuir al desenvolupament d’una vivència més satisfactòria de la feina i a prevenir aquestes afeccions.

 
Assistència Psicològica Individual i Col·lectiva
 
Servei d'Atenció Psicològica Individual, Grups Terapèutics, i Intervencions en Grups, Equips i Organitzacions
   
  Trucada
   

A Fundació Galatea oferim assistència psicològica individual i col·lectiva per a tots els professionals de la salut dels col·legis que formen part del nostre patronat. Podeu accedir als nostres serveis a través de la Unitat d’Acollida, trucant al 900 670 777 o al 93 567 88 56.

 
Canals de Comunicació Accessibles
 
Instagram   App
     
Estrenem compte d’Instagram!

Des d’aquest abril tenim perfil propi a Instagram, un nou canal de comunicació mitjançant el qual volem arribar a més professionals de la salut, i especialment al públic més jove: residents i estudiants de ciències de la salut. 

Al compte @fundaciogalatea, s’hi troben consells destinats a millorar la salut i el benestar d'aquest col·lectiu, així com eines d'autocura per a prevenir i revertir el burnout.

 
Els nostres serveis, més accessibles gràcies a l’App Galatea

L'App Galatea és un canal de comunicació per acostar-nos als professionals de la salut i facilitar-los l'accés als nostres serveis, tant assistencials com de formació i prevenció i promoció de la salut.

L’aplicació conté eines d'autoavaluació per conèixer el propi estat psicològic, així com diferents recursos per construir un Equip de Protecció Emocional. També permet consultar l'actualitat relacionada amb els professionals de la salut i les activitats que organitzem des de la Fundació.

 
Materials de suport
 
Segon estudi sobre l'impacte de la Covid-19 en la salut i l’exercici de la professió dels metges i metgesses a Espanya   Video
     
Tríptics - Què em convé saber ara que començo la residència?

Tríptics amb valuoses recomanacions perquè els nous residents afrontin l’exercici professional de forma més saludable.

Si us plau, detalleu en un email a fgalatea@fgalatea.org el nombre que en necessiteu, quants en català i/o en castellà i us els farem arribar a l’adreça que ens indiqueu.

 
Vídeo per a les sessions amb residents - La salut del MIR: de la teoria a la pràctica

Vídeo que busca sensibilitzar els nous residents sobre les diverses situacions amb les quals poden trobar-se durant aquesta etapa. El seu propòsit és prevenir-los sobre la importància de cuidar la seva pròpia salut, i ho fa a través de les reflexions i experiències compartides per MIRs que ja han viscut aquesta experiència.

 
 
 
App Galatea